Perfect VS Gezond

Mooi

De definitie van mooi

Mooi is een betrekkelijk begrip en iedereen kan hier een andere betekenis aan geven. Hoe mooi is dat?! Iedere tijd heeft zijn eigen schoonheidsidealen. Ieder continent idem... etc. etc. 

Perfectie = acceptatie?

Verschillende mensen die ik ontmoet, willen een perfecte huid. Ik denk toch, omdat we in een wereld leven waarin we mensen die anders zijn op vrij harde wijze kunnen laten weten dat zij anders zijn.

Met een kritische blik wordt naar de huid van (vooral) het gezicht gekeken en lijkt de focus te liggen op de imperfecties. Soms is het beeld wat die persoon ziet zelfs zo vertekend, dat het ver van de realiteit is. Wat erg verdrietig is, want ik zie een mooi mens met een geweldige uitstraling, maar de ander ziet alleen maar de pigmentvlekken, roodheden of andere imperfecties. 

Perfect = gezond?

Geen enkele huid is perfect. Hoever ga jij om jouw huid perfect eruit te laten zien?

Een huid die perfect eruit ziet (voor zolang het duurt!), hoeft niet perse gezond te zijn. Onder de oppervlakte kan onomkeerbare onzichtbare schade zijn toegebracht die vaak pas later aan het licht komt. Voor jou de vraag: wil je een perfecte huid? Of een gezonde huid? 

Kies je voor het laatste? Dan kun je met onderstaande informatie denk ik wel uit stappen zetten. 

  • Leer jouw huid weer kennen, wat is de 0-lijn van jouw huid?
  • Hoe werkt jouw huid, wat zijn normale kenmerken en hoe zien deze eruit? 
  • Wanneer kun je stellen dat de huid iets niet kan? 
  • Wanneer en hoe ga je ondersteunen?
  • Wie kan eventueel helpen? 

 

Kijk op huid

Samenstelling en opbouw huid

Iedere huid heeft in de basis dezelfde opbouw. De opbouw en de processen die allemaal lopen zijn zonder enige invloed van onszelf of invloeden van buitenaf de 0 lijn. 

Bij bepaalde huidtypen, huidafwijkingen, stoornissen of ziekte zien we (in meer of mindere mate) verschillen ontstaan. De afwijkingen of stoornissen hebben een interne (lichaam) of externe factor (bv medicatie). De 0-lijn is dus niet voor iedereen gelijk. 

Help mijn poriën zijn zichtbaar!

Soms stoort iemand zich niet eens aan de afwijking of stoornis, maar stoort men zich aan een basiskenmerk van de huid. Bijvoorbeeld dat poriën zichtbare zijn op de neus of wangen (het filter syndroom noem ik het). Soms storen de poriën wanneer ze te zien zijn, (te) vol zijn. Soms pas wanneer ontstekingen ontstaan. Of pas wanneer de huid haar volume en elasticiteit verliest en de poriën meer ovaal worden (inzakken) en de huid een onregelmatig uiterlijk geven.

Moeten de poriën plaats maken voor perfectie? Mag het een beetje minder? Of accepteer je dat dit kenmerk bij de huid hoort?

De huidporiën maken onderdeel uit van allerlei huidprocessen en als je actie wilt ondernemen, mag je dit met beleid doen. 

 

Huidverzorging Huidverbetering Gezichtsbehandeling Schoonheidsspecialiste Eindhoven

Huidprocessen

In iedere huid vinden onder het oppervlak (met poriën!) allerlei huidprocessen plaats. Deze processen zijn nodig om de huid gezond te houden, in balans te houden en te beschermen. Een gezonde huid is prima in staat om zichzelf in balans te houden en heeft maar weinig hulp van buitenaf nodig. 

Bepaalde zaken hebben invloed op de huidprocessen:

  • Weer (zon & koude)
  • Luchtverontreiniging
  • Voeding 
  • Leefwijzen 
  • Medicijnen
  • Cosmetica (kan positief, maar ook negatief zijn)

Wat betekent dit dan? 

De huid moet in plaats van aan eigen huidprocessen werken, ook andere zaken oplossen en opruimen (bv allergenen in cosmetica wegwerken, zuurstofradicalen van de zon neutraliseren en opruimen). Hierdoor raken de processen verstoord en er kunnen problemen ontstaan. 

  • Vet tekort
  • Vocht tekort
  • Ontstekingsreacties
  • Verhoorning 
  • Etc.

Van levend naar dood

De huid produceert vanuit een diepere laag nieuwe huidcellen. Deze worden door dit altijd lopende proces langzaam naar de oppervlakte geduwd. Eenmaal bovenaan de oppervlakte zijn ze afgestorven en worden de dode huidcellen losgelaten. Dit proces, van net gevormde cel tot dode cel die wordt losgelaten duurt 28 dagen. 

Bepaalde zaken kunnen niet alleen de processen in de huid verstoren, maar ook de levende cellen in gevaar brengen. Levende cellen worden actief aangevallen. 

  • Cosmetica
  • Zon 
  • Verkeerd uitgevoerde behandelingen 
  • Ziekte 
  • Medicijnen

Soms in die mate, dat huidschade niet meer terug te draaien is. Plus zal de huid bij verstoring van de huidprocessen en verlies van levende cellen altijd (!) sneller verouderen dan nodig is. 

huidverzorging en huidverbetering eindhoven skinblog

Wat kun je doen?

Om weer op een gezonde manier naar je huid en naar jezelf te kijken zal enige kracht en toewijding nodig zijn. Maar, aan de andere kant van dit proces, kun je wel in rust genieten van andere dingen in het leven en het belangrijkste, jezelf en jouw huid omarmen. Het is niet gek om deze reis samen met iemand anders te maken. Vraag om je heen of anderen ook gemotiveerd zijn om los te breken van schoonheidsidealen die een wig drijven tussen jou en je lijf. Idealen die je ongelukkig maken. Wil je dat HUV jou helpt? Dan leg contact! Want alles alleen uitvogelen is best lastig. 

Stap voor stap 

  • Realistisch naar de huid kijken
  • Jouw huid begrijpen
  • De huid op adem laten komen
  • De taal van jouw huid spreken
  • Allergenen in cosmetica vermijden
  • Leefwijze aanpassen 

 

 

huidverzorging huidverbetering EIndhoven skinblog
huidverzorging eindhoven skinblog

Huid op adem 

Hoe werkt jouw huid?

Om weer opnieuw kennis te maken met jouw huid, om te bepalen hoe het gesteld is met de balans en om te leren hoe jouw huid reageert op alle bovengenoemde factoren, is het van belang om jouw huid een tijdje met rust te laten. Zeker wanneer je de badkamer vol hebt staan met serums, oliën en crèmes laat dat even los. 

Skin Detox

Gebruik naast een huidvriendelijke reiniging zo min mogelijk tot geen andere cosmetica om te ervaren hoe jouw huid aanvoelt met zo min mogelijk inmenging van cosmetica. Een reiniging erin laten zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen en afvalstoffen die zich op de huid hebben verzameld wel weggenomen worden. BIj een vette huid is dit wel raadzaam om te doen.

Neem voor dit proces minstens 28 dagen de tijd. Maar 2 of 3 cyclussen de tijd nemen is het beste. De huid is dan zelf werkzaam en vanuit daar kun je voelen welke huidprocessen hulp nodig hebben. Gebruik een cosmeticamerk wat gegarandeerd vrij is van allergenen (huidvreemde stoffen) om de huid te beschermen tegen de zon). Advies is om de detox in de herfst te doen zodat je geen extreme blootstelling aan de zon hebt. 

Voeding

Gezonde voeding helpt onze huid. Maar bepaalde voeding, hoe gezond ook, kan net voor jouw huid een trigger zijn. Naast de detox blijf je gewoon eten zoals je normaal doet, zodat de meting ook echt past bij hoe je normaal leeft. Houdt wel een dagboek bij wat je later met jouw huidspecialist kan doornemen. Zij weet welke voeding invloed heeft op welk proces. .

 

Dagboek

Noteer al je bevindingen, maar ook gedachten in een dagboek. Het zal tijdens het schrijven al gegarandeerd inzichten geven in je eigen gedachten en gedragingen. Maar je zal ook gaan realiseren, dat de huid na enkele weken gewoon normaal zal aanvoelen, terwijl je er juist voor jouw gevoel te weinig mee doet. 

Analyse

Na de detox kun je vaak heel goed voelen waar jouw huid in een bepaalde periode (bv seizoen) behoefte aan heeft. Om dan de goede keuzes te maken, is het van belang een beetje begrip te hebben enkele zaken:

  • Welke voeding/ welk drinken heeft invloed op jouw hormoonhuishouding (zorgen voor een disbalans)?
  • Welke ingrediënten in cosmetica doen niets, verstoren processen of in het ergste geval, vallen levende cellen aan?
    • Welke ingrediënten passen bij mijn huid?
  • Welke zaken in mijn leefstijl hebben invloed op mijn huid? 

Heb je dit onder de knie, dan maak je keuzes van binnenuit, op basis van wat je voelt. Je huid zal van je houden als je haar gaat vertrouwen. 

De bomen en het bos

Wie helpt met wat?

In een tijd waar veel verschuivingen gaande zijn binnen veel vakgebieden is het enorm lastig geworden om te bepalen wie jou het beste kan helpen. Een hogere titel of diploma geeft de garantie dat iemand langer is doorgegaan met leren, maar niet perse dat deze persoon jou het beste kan helpen. Toch is dit wel in de regel de gedachte die er is. Maar iemand kan natuurlijk in de praktijk ook kennis en ervaring opdoen die heel veel waard is.

Een schoonheidsspecialiste met 25 jaar ervaring en die zichzelf jaarlijks bijgeschoold heeft, zal waarschijnlijk meer weten over de huidverzorging dan een (huis)arts die heeft besloten om een afslag in zijn carrière te nemen en met peelings, botox en fillers te gaan werken of een cosmetisch arts met weinig werkervaring. Artsen of therapeuten begeven zich op het werkgebied  van de reguliere huidverzorging. Er worden zware behandelingen gegeven op huiden die gezond zijn.

Dus waar iemand perfect geholpen zou zijn met huidverzorging, wordt huid 'verbetering' aangeboden. Ook dit kan jouw huid ongezond maken en vroegtijdig laten verouderen. 

Je ziet ook dat sommige schoonheidsspecialisten zich gaan bezighouden met huid verbeterende behandelingen om te kunnen concurreren met de klinieken. Behandelingen die veel theoretische en medische kennis vragen van de professional. 

Het begint bij jezelf. Als je zelf je huid goed kan begrijpen, weten wat deze nodig heeft, zal het jou ook weerbaar maken in de jungle van de cosmetische industrie. Wat doen anderen?

 

  • Schoonheidsspecialiste
    • Kan jou helpen met huidverzorging en huidverbetering bij de gezonde huid of een huid met milde tot medium afwijkingen zoals bv acne.  Zij biedt vaak ook lichaamsverzorging. Zij bezit basiskennis cosmetica en begrijpt de werking van de meest toegankelijke werkstoffen. Afhankelijk van haar kennis expertise en passie heeft zij zichzelf door de jaren heen bijgeschoold. Daarom bekijk je goed de website of socials om te achterhalen of haar expertise zit op een vlak waar jij wellicht juist hulp bij nodig hebt. 
  • Huidtherapeut 
    • Bezit dezelfde kennis als de schoonheidsspecialiste. Maar is gaan doorleren. Naast de verbreding en verdieping als schoonheidsspecialist, weet de therapeut ook over de de huid die meer afwijkingen vertoond en specialiseert zich in het werken met een verstoorde huid die uit balans is. Ook heeft de huidtherapeut kennisgemaakt met meer behandeltechnieken. De huidtherapeut is een paramedicus en kan op het gebied van de huid gerichte zorg bieden (onder toezicht van een geneeskundige). 
  • Dermatoloog
    • Een academisch geschoold huidspecialist die veelal werkt met de zieke huid. Een dermatoloog doet onderzoek en stelt  diagnoses, en mag medicijnen voorschrijven. Daarbij zal ook een dermatoloog in de praktijk werken met diverse apparaten zoals bv een laser. 
  • Cosmetisch arts 
    • Na een bachelor of master in de geneeskunde heeft de cosmetisch arts een traject gevolgd om zich te specialiseren in cosmetische behandelingen/ geneeskunde. Dit kan op verschillende plaatsen. Geen garantie dat deze professional een huidexpert is. 

 

 

 

Soulcare Eindhoven spirituele begeleiding

Je bent mooi!

Want jij bent jij

Een stap naar het gezonder maken van jouw huid draait om gezond verstand, enige basiskennis van de huid, hoe deze werkt en reageert op jouw lichaam.

Wat weet ik nu? Wat weet ik nog niet? Wat kan ik zelf leren? Wie kan jouw overgebleven vragen het beste beantwoorden? Doe goed onderzoek voordat je keuzes maakt. 

Het gaat ook om genoeg van jezelf houden, dat je goede keuzes kan maken met betrekking tot jouw huid en de verzorging daarvan. Alle keuzes zijn uiteindelijk jouw keuzes. Maar zorg dat je een keuze maakt vanuit jezelf en kennis gebaseerd op feiten. Niet keuzes die opgedragen worden door een ideaal waaraan je wilt voldoen. 

Alles wat je doet, is goed. En vergeet niet het allerbelangrijkste, vertel jezelf iedere dag dat je mooi bent en er mag zijn. Want jezelf lekker in je vel voelen, is niet te koop in een potje, maar komt van binnenuit. 

 

Nanda